HTML

Introduction

ikonkep.png

Üdv! Az oldalt elsősorban azért hoztam létre, hogy átadjak valamit az én világomból. Szeretek fotózni, nagy kedvencem a vintage stílus, és írok mindenről, ami érdekel - nem ritkán az előző két témán belül. Have fun!name2.png

  twitter / flickr / email

“Style is knowing who you are, what you want to say, and not giving a damn” - Kedvenc filmjeim a divat világából

2014.07.01. 20:02 Blanka K.

A hazai mozikban a héten került bemutatásra a francia divattervező, Yves Saint Laurent életéről készült mozifilm. Bár én majd csak a jövő héten megyek megnézni, azért a témához kapcsolódva összegyűjtöttem az eddigi kedvenc, divattal kapcsolatos filmjeimet és sorozataimat. Mondjuk, amiket én válogattam, nem mozifilmek, hanem dokumentumfilmek. Úgy gondoltam, a Coco Before Chanel, Az ördög Pradát visel és a többi már senkinek sem lenne újdonság, ezért írtam olyanokról, amik nem kaptak akkora hírverést.
Személy szerint nagyon érdekel a divat, de sokkal inkább tekintek rá művészetként, mint iparágként, így elsősorban a tervezői világot követem nyomon. Természetesen emellett a saját gardróbommal és a stílusommal is sokat törődöm - persze ezt már aligha a designer ready to wear darabok segítségével. Viszont én akármennyire is szeretek ezzel foglalkozni, sokszor érzem azt, hogy a társadalom általánosságban nem veszi igazán komolyan a divatot. Bár a helyzet évről évre javul, egyre többen fedezik fel az ebben rejlő fontosságot és izgalmat, sajnos még mindig megvan az emberekben az kitörölhetetlen előítélet és tévhit, miszerint aki az átlagosnál többet foglalkozik a külsejével, az biztosan a belső ürességet kompenzálja vele. Pedig ezekben a filmekben igenis széles látókörű, intelligens, művelt emberek dolgoznak és alkotnak keményen, illetve megmutatják, hogy valóban nem szégyen az, sőt, nagyon jó, ha időt és hangsúlyt fektetünk saját stílusunk gondozásába.

 

Valentino: The Last Emperor (2008)

Valentino Garavani az első számú kedvenc divattervezőm, illetve az általa felépített divatház is a trónt bitorolja a kedvenc márkáimról összeállított képzeletbeli ranglistán. Maga a film Valentino utolsó, visszavonulása előtti kollekciójának előkészületeit mutatja be. Emellett részletesen megismerhetjük az életútját és a leghíresebb ruhakölteményeit is. Igazán megható és inspiráló dokumentumfilm lett, ajánlom megnézni mindenkinek, aki bármelyik művészeti ágban alkot, vagy csak egy kicsit is érdekli ez a világ.

 

The September Issue (2009)

Akárcsak az iskolában, úgy a divatvilágban is a szeptember a január, az év kezdete. A szeptemberi Vogue a magazin legnagyobb, legfontosabb kiadása. A 2007-es eddig minden idők legvaskosabb magazinja: 840 oldal, több, mint két kiló. Ennek a kiadványnak az előkészületeit örökítették meg ebben a filmben, ahol közelebből megismerhetjük Anna Wintour főszerkesztőt, és Grace Coddingtont is, aki egykor modell volt, ma pedig az amerikai Vogue creative director posztját birtokolja. A rendező, R. J. Cutler forgatás után írt egy cikket a Huffington Post-nak What I Learned From Anna Wintour címmel, ami - akárcsak a film - igencsak tanulságos. 

 

Annie Leibovitz: Life Through A Lens (2008)

Ez a választásom talán kicsit kilóg a sorból, hiszen Annie Leibovitz elsősorban portréfotós, de munkái között számos anyag található a divattal kapcsolatban is. Valamint, ahogy a poszt elején említettem, a divat számomra inkább művészet és a popkultúra fontos része, és így összefonódik vele a fotográfia, az elmúlt évtizedek ikonikus képei, amiből rengeteg Leibovitz munkája. Szerintem ő már most, életében egy legenda és távolodva a jelentől, ez csak nőni fog a későbbiekben. A fényképezéssel kacérkodóknak egyértelműen alapmű, de ajánlott azoknak is, akik szeretik az olyan a filmeket, amik után úgy érezni, teljesen más emberek vagyunk.

 

The Rachel Zoe Project (2008-)

És hogy az újabb generációból is említsek valakit: Rachel Zoe, a sztárok által közkedvelt stylist életét 2008 óta követhetjük nyomon egy reality-n keresztül. Nyilván egy valóságshow célja sokkal inkább a szórakoztatás, mint a valóság bemutatása, de még így is sokat megismerhetünk Rachel Zoe világából, aki szerintem divatfanatikusságban túltesz a lookbook.nu összes felhasználóján együttvéve, persze mindezt a jó értelemben. A showban egyébként részletesen bemutatják, hogyan készül el a hírességek fotózásra vagy más alkalomra szánt szettje, úgyhogy rengeteg ötletet, inspirációt meríthetünk, ami bárki számára kivitelezhető lehet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://embroidery.blog.hu/api/trackback/id/tr576452001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása